Biz sayı saymayı öğrenmeden önce de iki elma iki elma daha dört elma yapmıyor muydu? Bir elmanın yarısı 1/2 değil miydi? E mc kareye eşit değil miydi?
matematik insanlık tarihinde hem keşiflerin hem de icatların önemli bir parçası olmamış mıdır? matematiği düşünsel bir yapı olarak var olan bir gerçeklik olarak kabul edip bu yönüyle hem keşif hem de icat olarak kabul edemez miyiz?
Matematik, evrenin derinliklerine inmek için kullandığımız bir araç gibi görünse de, aslında evrenin kendisinin bir ürünü müdür yoksa sadece insan zihninin bir icadı mıdır? Evrenin düzenini anlamak için matematiği kullanmamız, onun evrenin içsel yapısını keşfetmemizi sağladığına dair bir işaret midir? Ancak matematik, insan zihninin soyut düşünme yeteneğinin bir yansıması olarak da görülebilir mi, dolayısıyla evrenin temel yasalarını ifade etmek için bir araç olarak mı kullanılır, yoksa sadece onu anlamlandırmak için bir dil mi icat edilmiştir mi, bu sorunun cevabı belki de sadece kendi içinde bir paradoks barındırır mı???
felsefe tarihi okumaya başladığınızda özellikle thales e kadar uzanıp gittiğinizde matematiğin aslında pratik uygulamalar neticesinde ortaya çıkan bir araç gibi kullanıldığını görüyorsunuz, daha sonrasında bu aracı akılla bir araay getirdiklerinde ortaya sanırım günümüz matematiğine gidilen yolun zemini hazırlanmış oluyor. bu bağlamda matematik için bazıları için keşif bazıları için icat diyemez miyiz?