matematik insanlık tarihinde hem keşiflerin hem de icatların önemli bir parçası olmamış mıdır? matematiği düşünsel bir yapı olarak var olan bir gerçeklik olarak kabul edip bu yönüyle hem keşif hem de icat olarak kabul edemez miyiz?
eğitim politikaları, sağlık hizmetlerinin sunumu, şehir planlaması gibi alanlarda sosyolojik araştırmaların sonuçları dikkate alınarak politikalar geliştirilebilebilir mi?
felsefe, sonsuz bir döngü içinde, soruların peşinden gitmekten ibaret olabilir mi? Ve belki de bu döngü, özgürlük ve kader arasındaki ilişkiyi anlamaya çalışmaktan başka bir şey değildir desem yanılır mıyım?
özgürlük sadece bir illüzyon mu? İllüzyon olabilir mi? Ya da illüzyonun kendisi özgürlük mü? özgürlüğümüz varsa, kaderimizi nasıl açıklarız? kader, özgürlüğün sınırlarını çizen bir yol haritası olabilir mi? gerçekten özgür müyüz, yoksa sadece belirlenmiş bir yolda mı ilerliyoruz? özgürlük, belirlenmiş olanı kabul etme yeteneği olabilir mi? kader varsa, seçimlerimizin gerçekten bir önemi var mı? seçimlerimiz, kaderin bir parçası olabilir mi? seçimlerimizi şekillendirir mi? özgürlük ve kader arasında bir paradoks mu var? Ya da paradoksu kabul etmek, gerçekten özgürlüğün bir ifadesi midir?
Genişleyen evrende hızlanan galaksilerin hareketini neyin tetiklediğini anlamak için hangi gözlemleri yapabiliriz?
Evrenin genişlemesi ile karanlık enerji arasındaki ilişki nedir ve nasıl açıklanabilir?
Evrenin genişlemesi, kozmik mikrodalga arka plan radyasyonunu nasıl etkiler?
Toplumda daha fazla empatiyi teşvik edecek çalışmalar yapılsa mesela ilkokula başlayan bir çocuk herşeyden önce saygı ve empatiyi öğrense gelecek nesiller için daha iyi olabilir mi?
Varoluşçuluk akımının savunduğu gibi, özgür irademizle mi anlam katıyoruz hayata?
Yoksa her şey önceden belirlenmiş bir kaderin mi esiriyiz?
Anlam arayışı, absürt bir çaba mıdır?
sadece sorular sorarak düşünceni aktarmak ve okuyucunun sorgulamasını sağlamak. güzel fikir.